- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Fluierul armenesc răsună pe scena Ateneului, într-un concert în primă audiţie semnat de Adrian Enescu
Ultima lucrare scrisă de compozitorul Adrian Enescu a fost dedicată interpreţilor Cosmin Rafael Bălean şi Cynthia Pauna, care o vor interpreta, joi şi vineri, pe scena Ateneului, în prima audiţie absolută, în concertele simfonice din această săptămână. Programul concertelor dirijate de maestrul Horia Andreescu include şi două simfonii celebre semnate de Mozart şi Berlioz. Pe 8 martie se împlinesc 150 de ani de la moartea lui Hector Berlioz.
Orchestra simfonică a Filarmonicii “George Enescu”, dirijată de Horia Andreescu, propune pe 7 şi 8 februarie, de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, un program care include Simfonia nr.25, în sol minor, KV183 de Wolfgang Amadeus Mozart şi Simfonia fantastică de Hector Berlioz.
Soliştii concertelor de joi şi vineri de la Ateneu vor fi Cosmin Rafael Bălean şi Cynthia Păuna, care vor interpreta Graffiti 2 – Concertino pentru duduk, violă şi orchestră, de Adrian Enescu. Aceasta a fost ultima lucrare scrisă de compozitorul Adrian Enescu, dedicată interpreţilor Cosmin Rafael Bălean şi Cynthia Pauna, care o vor interpreta pe scena Ateneului Român, în prima audiţie absolută, în concertele simfonice din această săptămână.
În urmă cu nouă ani, Cosmin Bălean a descoperit un instrument aparte – duduk-ul, instrument armenesc, care este unul dintre cele mai vechi instrumente din lume, cu o istorie de peste 3000 de ani. Sonoritatea deosebit de caldă a acestui instrument poate fi auzită în coloanele sonore ale unor filme celebre, precum „Gladiatorul”, „Troia”, „Piraţii din Caraibe” etc. În 2005, UNESCO a declarat duduk-ul armenesc ca fiind o capodoperă şi l-a inclus în Patrimoniul Intangibil al Umanităţii.
„Posibilitatea acestui instrument de a transmite emoţie şi candoare este minunată si ceea ce cred că m-a fascinat pe deplin a reprezentat asemanarea cu timbrul vocii umane. Mă gândesc că pâna la urma tindem tot către natural. Instrumentul lăsat de către Dumnezeu omului este vocea umană; sensibilitatea dată de aceasta o regăsesc în timbrul dudukului”, spune Cosmin Bălean.
Joi 7 şi Vineri, 8 Februarie 2019, ora 19.00, Ateneul Român
Orchestra simfonică a Filarmonicii “George Enescu”
Dirijor – HORIA ANDREESCU
Solişti COSMIN RAFAEL BĂLEAN – duduk CYNTHIA PĂUNA – violă
Program Wolfgang Amadeus Mozart – Simfonia nr. 25, în sol minor, KV 183
Adrian Enescu – Graffiti 2 – Concertino pentru duduk, violă şi orchestră
Hector Berlioz – Simfonia fantastică